CsokolÁdÉ idŐ szerinti ÖsszefoglalÓ
A maják (i.u.300-900) A maják a Mexikó partjáról,pontosabban a Yucatan félszigetről jöttek. Ők voltak az első emberek, akik használták a kakaóbabot csokoládé ital készítésének a céljából. Az ő csokoládé italuk nem olyan édes volt, mint amilyent ma fogyasztunk, hanem sokkal keserűbb. Ők fűszerekkel és vízzel készítették. Az aztékok (1325-1520)Az aztékok Közép-Mexikóból jöttek. 1325-ben az aztékok egy nagy várost építettek, amit Tenochtitlánnak neveztek el (ma Mexikó város nevét viseli). Nagyon sok istenük volt és azoknak templomokat építettek. Egyik híres istenüket Quetzalcoatlnak hívták. (lásd: az ő szobrát, ábrázoló képet a „Kakaó térhódítása” címszó alatt.) Kakaóbabokat kellett venniük a majáktól. Közép-Mexikó nem a trópusi éghalat alatt található, ezért nem tudtak termeszteni kakaót, és ezért szorultak arra, hogy a majáktól importáljanak. Az aztékok akárcsak a maják csokoládé ital készítésére alkalmazták, ami, mint már többször is megemlítettem különböző fűszereket (ánizs,disznókömény, chilli) és mézet használtak,és az előbb felsorolt hozzávalók,illetve a forró víz elkeverésével egy keserű, piros színű folyadékot kaptak. Az utolsó azték uralkodója Mexikónak Montezuma (1466-1520) volt. Ő naponta ötven adagot vett magához az ’isteni italból’. 1502: Christopher Columbus az első európai megismerkedett a kakaóbabbal. Néhány darabot hazavitt Európába Ferdinánd király, és Izabella királyné számára Spanyolországba, más kincsekkel együtt Amerikából. 1519: Hernando Cortez(1485-1547),a spanyol hódító katona , Tenochtitlánba ment saját szemével megnézni az azték uralkodó, Montezuma kincseit. Montezuma megkínálta Cortezt egy arany csészében felszolgált csokoládéval. Corteznek nem igazán nyerte el tetszését a keserű ital. 1521: Cortez és katonái megtámadták és lerombolták , Tenochtitlánt és elkezdték építeni a Mexikó várost. 1526: Cortez visszament Spanyolországba. Egy csomó kakaóbabot vitt magával vissza és sok más alapanyagot, ahhoz, hogy csokoládét tudjon készíteni embereivel a visszafelé tartó hajóin. A spanyolok elkezdték készíteni az általuk kissé megújított csokoládé italt, de egyedül a gazdag emberek élvezhették üdítő zamatát, mert a kakaóbabok rendkívül drágák voltak. 1606:Az olaszok megtanulták a csokoládé készítésének a titkát a spanyoloktól. A franciák az olaszoktól. Hamarosan több európai ország is csatlakozott a csokoládé készítésének rejtelmeit elsajátítókhoz. 1657: Az első brit csokoládéház megnyitotta kapuit Londonban, a Bishopgate Street-en. 1765: Az első csokoládégyár megnyílt Új Angliában ,az USA-ban. 1819:Francois-Louis Cailler megnyitotta az első svájci csokoládégyárat Corsiernél, Vevey közelében. 1847: Az első táblás csoki megjelent.ű 1873: Az első Húsvéti csokoládétojást piacra dobták. 1875: Daniel Peters Svájban, Veveyben tejet kevert a csokoládéba és elkészítette az első tejcsokoládét. |